Vodič kroz Beograd: Koštunjak i Muzej istorije Jugoslavije

, , , Posted by on

 

Alternativne rute u Beogradu:
Koštunjak i Muzej istorije Jugoslavije

 

S obziroma na dolazak lepšeg vremena, ali i na večno vraćanje tema o staroj dobroj Jugi, mislimo da je vreme da ponudimo i dublje opišemo dva mesta koja jesu naočigled poznata. Košutnjak, jedno od najlepših izletišta Beograda, i Muzej istorije Jugoslavije, jedan od reprezentativnijh muzeja u Beograd, biće tema narednog posta.


Košutnjak

 

Košutnjak se nalazi u  neposrednoj blizini Topčiderskog parka, najstarijeg parka u Srbiji i nekadašnje  rezidencije Obrenovića -Miloševog konaka. Košutnjak se kao gusta i pretežno hrastova šuma prvi put spominje u spisima još 1831. godine. Odmah posle izgradnje Miloševog konaka knez Miloš Obrenović podiže ogradu oko šume, kako bi se zaštitila i kako bi se u njoj gajila divljač.  Košutnjak postaje bogato lovišteu drugoj polovini XIX veka , kojim se dobro upravljalo, ali samo u sklopu dvorskog kompleksa. Poznato je da su u to vreme sa knezom Milošem tuda lovili i pojedini strani konzuli (recimo engleski konzul u Beogradu, Lodžes). Od 1903. godine Košutnjak je otvoren za građane. Ograda je pred I svetski rat uklonjena, ali su od tada i košute, simbol ove šume, nestale. Ministarstvo građevina 1911. godine je uradilo projekat mreža puteva koji je kasnije i izveden. Time je uspostavljena kolska veza železničke stanice u Topčideru i širokog platoa na vrhu Košutnjaka. Na samom platou je tada postojalo i igralište za golf, kojeg danas više nema, ali je ostao restoran „Golf“.

Jedna od zanimljivosti jeste i da je  Košutnjak pred II svetski rat trebalo da postane i centar za skijaške skokove. skakaonica od 40 m visinepodignuta je1936.godine, po projektu inženjera Stanka Bloudeka. Ipak, zbog neodgovarajućih klimatskih uslova i nedovoljnog interesovanja, ona nikad nije korišćena, a tokom II svetskog rata je i uništena. Međutim, 1953. godine skakaonica je obnovljena, da bi 26. februara 1956. na njoj bilo održano prvo i poslednje beogradsko takmičenje u skijaškim skokovima, na kome je prisustvovalo više od dve hiljade gledalaca.

 

Knez Mihajlo

Verovatno najznačajnije istorijsko mesto u Košutnjaku je mesto ubistva kneza Mihajla Obrenovića, 10. juna (po crkvenom kalendaru 29. maja) 1868. godine u poslepodnevnim satima. Knez Mihajlo, sin kneza Miloša, prvi put je došao na vlast posle smrti brata Milana. Bio je knez Srbije od 1839. do 1842. godine. U avgustu 1842. Toma Vučić je podigao bunu i primorao ga da pobegne u Austriju. Na vlast je došao Aleksandar Karađorđević. Međutim, kada se Miloš Obrenović vratio u Srbiju 1858. godine, sa njim je došao i Mihajlo i prvobitno postao komandant vojske, a po smrti kneza Miloša ponovo stupio na presto 1860. godine. Osam godina kasnije ubijen je u atentatu.

 

Tu su i neki noviji spomenici istorije. Na samom ulazu u Košutnjak iz pravca Topčidera posle podvožnjaka, nalazi se spomen obeležje na mestu krvavog sukoba beogradskih studenata i policije 8. septembra 1940. godine.  Preko puta resetorana „Golf“ (ul. Kneza Višeslava 23) nalazi se spomen česma koja svedoči o otmici bivšeg Predsednika predsedništva Republike Srbije Ivana Stambolića, 24. septembra 2000. godine.

 

Muzej istorije Jugoslavije

muzej-istorije-jugoslavije

muzej istorije Jugoslavije

Muzej istorije Jugoslavije nastao je 1996. godine spajanjem Muzeja 25.maj, Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije. Prostor koji mu je neposredno pripao danas obuhvata deo bivšeg rezidencijalnog kompleksa Josipa Broza Tita u Beogradu sa objektima: Kuća cveća, Muzej 25. Maj i Stari muzej.  Prvih godina od osnivanja, usled perioda tranzicije u zemlji, Muzej istorije Jugoslavije nije imao velikih mogućnosti za  stručnu delatnost i tek od 2000. godine intezivira aktivnosti koje se prvo ogledaju u zapaženim gostujućim izložbama. Nakon sedamnaest godina  rada Muzej istorije Jugoslavije je proglašen Ustanovom kulture od nacionalnog značaja 2013.godine.

titov grob, kuca cveca

Delatnost se razvijala kroz upoznavanje javnosti sa fondovima i sadržajima, kao i kroz razne vidove problematizacije jugoslovenske istorije. Kao zapaženije suizložbe: Ponestajanje; Do, ut des: Svet od srebra; Lovačko oružje; Smrt u trezoru; Zlatni album; Joko – Lenon – Tito; Poslednja mladost u Jugoslaviji; Tehnika narodu; Carski darovi; Jugoslavija od početka do kraja; Velika iluzija; Umetnost i vlast; Nikad im bolje nije bilo?; Dizajn za novi svet; Ko je soko-taj je Jugosloven i mnoge druge. Muzej istorije Jugosllavije  je  2015. godine  ugostio gostujuću izložbu Ruska avangarda u Beogradu, koju je za dva meseca videlo 24.000 posetilaca.

Još od decembra 2016. godine  izložba ,,Jugo, moja Jugo“  , gastarbajterske priče, o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj, otvorena je u Muzeju istorije Jugoslavije. Izložba je deo šireg istraživačkog projekta koji je povezan sa dva značajna datuma: 50 godina od potpisivanja Sporazuma o angažovanju radne snage sa Austrijom 1966. i sa Nemačkom 1968. godine. Izložba će biti otvorena do kraja maja ove godine.

S obziorom na nestabilno nebo u  toku proleća Košutnjak i Muzej istorije Jugoslavije predstavljaju alternative za svaku vremensku priliku. Nadamo se da ćete predstojeće dane iskoristiti na najbolji način!