Vodič kroz Beograd- Muzeji

Posted by on

Vodič kroz Beograd- Muzeji

 

O Srbiji kao o zemlji bez muzeja kruže price već neko vreme. Možda one nisu  toliko daleko od istine, ali u narednim redovima nastojaćemo da vas ubedimo kako svog prijatelja iz Holandije koji odseda u nekom apartmanu možete odvesti na neko mesto koje nije Kalemegdan ili Skadarlija. Takođe, za sve ljubitelje prirode tu je i mali podsetnik na mesto koje je tako blizu gradske vreve da ga često i previdimo.

 

Konak kneginje Ljubice

Konak se nalazi u ulici Kneza Sime Markovića. Po svom enterijeru i eksterijeru nimalo se ne razlikuje od tipične kuće devetnaestog veka u Srbiji.  Prvobitno zamišljen kao dvor sprske dinastije, zbog blizine turske teritorije nikada nije ispunio svoju svrhu- knez Miloš je jako kratko u njemu boravio, ali je on postao rezidencija knezu Mihajlu Obrenoviću, njegovom sinu. Konak je rađen po projektu Hadži Nikole Živkovića. Krajem dvadesetog veka konak zbog svog kulturnog i istorijskog značaja postaje muzej sa svojom stalnom postavkom „Enterijer beogradskih kuća 19. veka“. Od 1980. godine Konak poseduje stalnu postavku.

 

konak-kneginje-ljubice-beogradOd prostorija u klasičnom orijentalnom stilu poput kneginjine sobe, svečane prostorije koja je služila za prijeme, u konaku se mogu videti i saloni porodice Petković i kraljice Natalije namešteni u stilu Napoleona III koje odlikuje puno drvo i brokatom presvučeni kauči.Muzej poseduje značajne predmete i slike iz perioda dinastije Obrenović, poput broša kraljice Drage, čaše kneginje Ljubice,kao i mnogobrojnih portreta članova dinastije.

Radno vreme je utorkom, sredom i petkom od 11h do 17h, četvrtkom od 11h do 18h,  subotom od 12 do 20h i nedeljom od 10h do 14h.

 

Dom Jevrema Grujića

Pre nešto vise od godinu dana u Svetogorskoj 17. otvoren je Dom Jevrema Grujića, pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Ovo je podosta jedinstvena  kuća-muzej umetnosti, diplomatije i avangarde, koji čuva umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva i po veka tradicije ove diplomatske porodice. Posetioci mogu da vide dela poznatih  srpskih slikara: Steve Todorovića,  Paje Jovanovića, Uroša Predića,  Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabaković, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka.  U domu Jevrema Grujića predstavljeno je i  delo Steve Todorovića, portret Kraljice Natalije, a koji neki autori nazivaju još i „srpskom Mona Lizom“. Jedan od najatraktivnijih eksponata je i pozlaćena škrinja od bronze i kristala, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović porodici Ćurčić i najstarija venčanica u Srbiji iz 1856. godine.

Za one kojima ime Jevrem Grujić zvuči nepoznato, on je bio  državnik i diplomata čijom zaslugom je donet Prvi zakon o Narodnoj skupštini 1858. godine, temelј moderne demokratije. Bio je najznačajnija figura Svetoandrejske skupštine I pokretač srpskog liberalizma, koji je aktivno učestvovao u odlučujućim političkim događajima Srbije.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15h do 20h, a vikendom od 11h do 16h.

 

Botanička Bašta

botanicka-basta-beogradJedno od lepših beogradskih oaza jeste i Botanička bašta koja se nalazi u samo centru grada.  Za osnivanje Botaničke bašte zaslužan je Josif Pančić, napoznatiji srpski botaničar, osnivač i prvi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti. Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova Kneževine Srbije, prema  ideji Pančića, 1874. godine osniva Baštu i dodeljuje joj plac na obali Dunava. Kako je reka plavila prostor i uništavala biljke, kralj Milan Obrenović 1889. godine poklanja Botaničkoj bašti imanje na sadašnjoj lokaciji. Posebnu vrednost beogradske Botaničke bašte čini Velika staklena bašta, koja je 1892. godine dopremljena iz Drezdena.

 

botanicka-basta-jevremovacU ovom prostoru smešteno je više od hiljadu tropskih, subtropskih i mediteranskih biljaka, sa retkim primercima sveta tropskih kišnih šuma i vodenih biljaka u postavkama Tropi u Beogradu i Vodena bašta. U jednom krilu su kaktusi, u ambijentu pustinje, peska i kamena. Za posetioice možda i najzanimljiviji deo vrta je i Japanski vrt,koji  u simboličnom rasporedu i harmoniji drevne istočnjačke tradicije kombinuje kamen, vodu i biljke.

U Botaničkoj bašti danas se nalazi više od 350 vrsta drveća, žbunja i zeljastih biljaka, ukupno više od 1500 primeraka. Pored biljaka na otvorenom i u staklenoj bašti, ovde je smešten i Herbarijum – jedna od najznačajnijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, koja čuva više od 180  biljaka, mahovina i algi.  Biblioteka „Jevremovca“ sa više od sedam hiljada knjiga jedna je od najstarijih i najbogatijih botaničkih biblioteka u ovom delu Evrope.

Radno vreme je svakog dana i vikendom isključujući praznike, od 9.00 do 19.00.

 

Beograd je prepun mesta koja tek čekaju da budu otkrivena, a zatim pokazivana turistima, samo je potrebno malo više istraživanja.  Nadamo se da smo vam ovom prilikom dali još neku ideju za kvalitetno provedeno vreme tokom narednih vikenda.