Najava dešavanja u Beogradu za april 2017

, , , , Posted by on
Beograd-desavanja

Najava dešavanja u Beogradu za april 2017

 

Za sve koji su sa nestrpljenjem čekali prolazak zime dobra vest je da je proleće stiglo 20. marta u tačno 11 sati i 28,6 minuta. Proleće , pored lepog vremena, donosi i mnogo veći izbor kulturnih dešavanja na otvorenom pa je sada pravo vreme da se informišete šta će tačno Beograd ovog meseca imati da ponudi.

Bioskop

Od srede 5. aprila u Cineplexxu  premijerno će biti prikazan film „Koliba“. Film je zasnovan na  istoimenom bestseleru koji je prodat u više od pet miliona primeraka. „Koliba“ je priča o ocu čiju je ćerka Misi oteta i ubijena tokom porodičnog izleta. Jedino što je ostalo, krvavu haljinicu, policija je pronašla u napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije ožalošćeni Mack prima čudnu poruku, poziv da poseti onu istu kolibu. Okleva, no ipak odlazi i doživi susret sa samim Bogom ili, tačnije, sa Svetim Trojstvom prikazanim u liku krupne vesele crnkinje Elousie (Otac), fizički ne osobito privlačnog nižeg muškarca arapskih crta lica (Sin) i nežne Azijke Saraiu (Veti duh).

U bioskopima  je film „Američka draga“, drama koja prati avanturu američke tinejdžerke Star. Film je dobio Nagradu žirija u Kanu 2016. godine. Star potiče iz problematične porodice i, nemajući šta da izgubi, pridružuje se ekipi putujućih prodavaca, koji nude novine od vrata do vrata. Očekivano ili ne, ona zatiče sebe u vihoru žurki, izvrdavanja pred zakonom i mladalačke ljubavi.Premijer je 30. marta.

Za one koji vole naučnu fantastiku i komediju od 23. marta u bioskopima se prikazuje film  ,, Moćni rendžeri“. Film govori o pet običnih tinejdžera koji  moraju da postanu neka vrsta superheroja kada saznaju da je njihov mali grad Angel Grove zajedno sa svetom na ivici uništenja jer mu preti invazija vanzemaljaca.

Jedna od novosti u bioskopskoj ponudi Beograda je i Cineplexx Big Beograd koji će biti otvoren u četvrtak, 20. aprila, u okviru tržnog centra Big Fashion. Bioskop Cineplexx Big Beograd imaće osam sala, ukupni kapacitet od 1.300 mesta i prostiraće se na površini od 3.000 m². Pored fantastičnih 4K projektora, sve sale će biti u potpunosti digitalizovane i opremljene vrhunskom Real D 3D tehnologijom.

Pozorište

U  Pozorištu 212 će se 20.i 21. aprila prikazivati pretpremijera i premijera predstave ,,Ljubav ljubav ljubav“.

Festivali

Još od 24. marta u Beogradu, u parku Manjež, traje izložba cveća „Sunce i cveće“. Udruženje uzgajivača i ljubitelja cveća Srbije organizuje tradicionalni prolećni sajam u Beogradu na kom će se predstaviti oko 40 izlagača iz cele Srbije.Izložbeni prostor popularnog parka istovremeno će biti i prodajni tako da će za vreme izložbe biti prilike da se kupi najlepše i najkvalitetnije cveće, višegodisnje biljke, lukovice, kaktusi, grnčarija. Izložba  „Sunce i cveće“ traje do 2. aprila, a  biće otvorena svakog dana od 9.00 do 19.00.

Jedna od tradicionalno najposećenijih manifestacija u Beogradu – 53. Međunarodni salon automobilabiće održan od 24. marta do 2. aprila na Beogradskomsajmu. Prati ga već tradicionalno, u svom 11. izdanju, Međunarodni sajam motocikala Motopassion.  Posetiocima će se predstaviti više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila, 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila. Za sve koji su zainteresovani na raspolaganju im je čak 10 sajamskih hala Beogradskog sajma, ukupno više od 41.000 m2 izložbenog prostora.Manifestacije se za posetioce otvaraju svakog dana u 10 časova. Radno vreme je do 20 časova, osim poslednjeg dana, 2. aprila, kada se sajam zatvara u 19 časova.

Festival  ,,Aprilski susreti 2017“ biće održan od 3. do 6. aprila u SKC-u. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Avangardne prakse“.Koncept ovogodišnjeg festivala usmeren je na avangardne prakse kroz savremene izvođačke umetnosti i u duhu je proslave 100 godišnjice dadaizma.U okviru filmskog programa „Rane avangardne prakse na filmu – posvećeno Branku Vučićeviću“ publika će moći da vidi deset filmskih ostvarenja.  Ulaz na sve programe je slobodan.

Koncerti

U nedelju, 2. aprila od 20.30, u Dvorani Doma sindikata nastupiće Queen Real Tribute uz simfonijski orkestar i hor. Legendarna grupa Queen ove godine slavi 40 godina od izlaska albuma „News of the World“ na kome se nalaze dva velika hita – „We Are The Champions“ i „We Will Rock You“.

U čast osamdesetog rođendana američkog kompozitora Filipa Glasa, u sredu 5. aprila u Kolarčevoj zadužbini biće održan koncert pod nazivom ,,Dreaming Awake“. Od 20 časova, na sceni Velike dvorane, nastupiće poznate umetnice, pijanistkinje Branka Parlić, Nada Kolundžija i Nataša Penezić sa gostima – pijanistkinjom Katarinom Radovanović Jeremić i grupom “Ljubičice”.

Posle sjajnih nastupa u Beogradu, Parov Stelar, osnivač elektro svinga, muzički producent i najuspešniji austrijski internacionalni umetnik, u okviru svetske turneje pod nazivom “Burning Spider Tour” nastupiće u Hali Sportova na Novom Beogradu, 8. aprila 2017. godine.Njegova muzika nalazi se u brojnim filmovima, TV emisijama i reklamama, a jedinstveni zvuk, specifični pristup muzičkoj produkciji i neobična kombinacija muzičkih žanrova  ga čine  internacionalnom zvezdom.

Za najmlađe

Izložba ilustracija Dušana Pavlića ,,Stilske igre” održaće se od 28. marta do 19. aprila u Galeriji ,,Atrijum” Biblioteke grada Beograda. Na izložbi će moći da se vidi preko 60 odabranih ilustracija velikog formata iz nagradenih knjiga ,,Stilske igre”, koje je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dušan Pavlić, jedan od najboljih srpskih ilustratora. Izložbu će otvoriti Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

U nedelju 2.aprila u Muzeju Afričke umetnosti od 11h održava se kreativna radionica za decu u “mini-ateljeu” na prvom spratu Muzeja, a istovremeno za sve odrasle posetioce odvija se kustosko vođenje kroz aktuelnu muzejsku izložbu u maloj galeriji u prizemlju Muzeja.

Za kraj jedna radosna vest za sve koji  su želeli da posete Beli dvor. Dvorski kompleks u Beogradu otvoren je za turističku sezonu 2017. od 1. aprila do 31. oktobra. Uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča, posetioci imaju priliku da obiđu dvorski park, Kraljevski dvor, Beli dvor i dvorsku crkvu Svetog Andreja Prvozvanog. Turistička organizacija Beograda (TOB) organizovaće posete kraljevskim dvorovima svake subote i nedelje do 31. oktobra u dva redovna termina, od 11.00 i od 14.00, uz mogućnost organizacije grupnih poseta tokom radnih dana uz prethodnu najavu.