Najava dešavanja u Beogradu tokom februara 2017

, Posted by on
Beograd-desavanja

Hajmo sutra negde!

Hajmo negde sutra

Pokušaj da se izdvoji nekoliko događa u Beogradu koji su vredni oblačenja debele jakne i  napuštanja doma je  nelak zadatak.

Lista događaja, tematski izloženih će nadam se pomoći svima koji ostaju paralisani pred beskonačnom trpezom kulturne ponude Beograda.

,,Za svakog po nešto“ je moto sastavljača ove liste, ali neka se zna da je izbor svega nekoliko događaj u gradu koji nije navikao da miruje dosta teško.

 

Krenućemo od  bioskopskih sala.

fest-2017-logo-660x325

Ono što tradicionalno obeleži februara jeste filmski festival FEST. Ove godine FEST puni 45 godina. Premijerno će domaćoj publici biti prikazana čak 4 ostvarenja nominovana za nagradu Oskar. To su „Po cenu života“ (režiser  Dejvid Makenzi), „Mančester na moru“ (režiser  Kenet Lonergan),  „Mesečina“ (režiser  Beri Dženkins) ,  i ,,Nevidljivi faktori“ (režiser Teofor Melfi). Festival će otvoriti film Emira Kusturice ,, Na mlečnom putu“ u kom glavnu žensku ulogu igra čuvena Monika Beluči, dok će zatvaranje biti ostavljeno ostvarenju Martina Skorsezea ,, Tišina“.  Ljubitelji domaćeg filma će takođe imati priliku da još jednom vide ,,Jesen Samuraja „ i ,,Dnevnik jednog mašinovođe“. FEST počinje 24. februara i trajaće sve do 3. marta, ostaje samo da se kupe karte i strpljivo čeka gužva na ulazu.

 

download (1),, Sedam veličanstvenih “ je festival kojim započinje najkraći mesec  u godini. Ovo je 13. po redu  festival dugometražnog dokumentarnog filma,  na kom će gostovati  priznati autori evropskog dokumentarnog filma poput Audriusa Stonisa, koji  treći put dolazi u Beograd, ovog puta sa ostvarenjem ,, Žena i glečer“. Festival se održava od 1. do 7. februara u velikoj sali Sava centra.

 

drama4-1

Za ljubitelje pozorišta…

Februar u Beogradu nije najbogatiji mesec, ali se nekoliko stvari izdvojilo.  ,,Velika drama“ će 6. februara obeležiti  15 godina od premijere. Ova drama Siniše Kovačevića govori o periodu nakon Drugog svetskog rata i tragom koji on  ostavlja na crnogorsku porodicu Vučić. U glavnim ulogama se nalaze Vuk Kostić i Ljiljana Blagojević.

Posle dužeg vremena gledaoci će u Pozorištu na Terazijama imati priliku da vide jedno od  poznatijih dela Branislava Nušića u formi mjuzikla. Reč o mjuziklu ,,Mr Dolar“ u režiji Vladimira Lazića, dok glumačku postavu čine Rade Marjanović, Svetislav Goncić, Ljiljana Stjepanović i drugi. Premijer je zakazana za 10. februar.

Sasvim je razumno da ponekad imamo potrebu samo za smehom i opuštanjem moždanih vijuga, što  se možda najlakše postiže stund up komedijom koja je tek od nedavno zaživela i kod nas. U klubu Ben Akiba će se  5-og februara održati  Veče četiri komičara na kom će nastupiti Nenad Stefanovski, Ana Zlatanović, Radomir Nestorović  i Ivan Nikolić.

Muzička ponuda

Ovde se podrazumeva najveća šarolikost u ponudi, pa će čitaoci morati da uzmu u računicu lične preferencije sastavljača liste.

musicscoreIako je skoro u žižu javnosti došla nakon govora o lošem stanju zgrade, Kolarčeva zadužbina će 85 godina rada obeležiti podosta spektakularno. Nemanja Radulović, jedan od najpoznatijih svetskih violinist će  4. i 7.  februara  nastupiti u Velikoj sali, sa koncertom  ,,Nemanja i prijatelji”.  Na programu će biti Bah, Rahmanjinov i Hajdn.

Podosta drugačiji žanr, ali ništa manje interesantno- u Kulturnom centru Božidarac će 4. februara biti obeležen rođendan čuvenog pevača, gitariste  i tekstopisca  Boba Marlija.  Na koncertu će nastupiti dva benda: Bob Marley Tribute by Dečja Radost i Smoke’n’Soul.

U Domu omladine 11. februara će biti održan koncert  The Doors Alive iz Velike Britanije, najuspešnije ,,trubute to The Doors“ grupe.  Razlog dolaska jeste pedeset godina od objavljivanja prvog albuma čuvene kalifornijske grupe.

Izložbe i književne večeri

Događaji koji uglavnom privlače samo studente nekih umetničkih fakulteta i nekoliko zalutalih posetilaca jesu izložbe. Najveću pažnju u februaru će zasigurno privući izložba ,,Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite“ u  Kući legata (Knez Mihailova 46). Publika će imati priliku da vidi izložbu koja obuhvata čak 84 dela iz čuvenog Vollard Suite ciklusa koji je podeljen u 5 tematskih celina: Ljubavna bitka, Skulptorev atelje, Rembrant, Minotaur i Slepi Minotaur, kao i tri portreta Ambroza Volara. Najprisutnija tema koja se provlači kroz Vollard Suite jesu žene sa kojima je Pikaso bio u intimnoj vezi u momentu stvaranja.  Izložba je otvorena za posetioce svakog dana, osim ponedeljka, od 10.00 do 21.00.

Takođe, za sve one koji pate za Jugoslavijom i pionirskim marama  vredi pomenuti i izložbu koja je postavljena u Muzeju istorije Jugoslavije pod nazivom ,,Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče”. Izložba  sadrži  predmete, fotografje i sećanja jugoslovenskih radnika na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj.  Posetioci će imati priliku da vide tri celine: ,,Tragovi”(istorijski tragovi),  ,, Ljudi” (lični predmeti i sećanja) i  ,,Samoistorizacija” (fragmenti gotovih izložbi nekada organizovanih).

Zanimljiva prilika svima koji prate književnu scenu Srbije jeste gostovanje Ivane Dimić, dobitnice ovogodišnje NIN-ove nagrade za književnost,  u Domu kulture Studentski grad.  O nagrađenom romanu ,,Arzamas“ i još mnogo čemu književnica će govoriti 9. febuara u klubu/knjižari ,,Magistrala“ u 19h.

Za sve mališane

Izdvajamo nekoliko načina da se provede vreme:

lazes_melita_jubilarno_izvodjenje_aps_593215702U Malom pozorištu  ,, Duško Radović” najmlađi će imati priliku da prisustvuju  lutkarskoj  predstavi  ,,Aska i vuk”. Predstava je rađena prema istoimenoj pripovetki  IveAndrića.   Predstavu je moguće videti  4. februara u  17h i  5. februara u 12h.

Nakon zimskog raspust svi oni koji nisu u decembru videli  dečiji  mjuzikl  ,,Tesla i bitka na Magnetnom polju”  u režiji Nebojše  Romčevića će dobiti priliku 26. februara u Narodnom pozorištu. Za ovaj  mjuzikl  je muziku pisala Leontina Vukomanović, a glavni protagonist je devojčica Luna koja živi okružena izumima Tesle.

 

 

Svi filmovi, predstave, izložbe i degustacije  koje nisu svrstane  ostaju  propust sastavljača  liste.  Hladnoća i sve ostale boljke meseca februara ne treba da nas nateraju da odustanemo od kvalitetno provedenog vremena na nekom kulturnom događaju. Mada, ponekad je veče pored kamina zaista opravdan izbor.