Blog

Stan na dan apartmani u Beogradu

 

Kvalitetan smeštaj za svačiji ukus.

        Beograd poslednjih godina zasluženo izlazi iz senke postajući sve traženija turistička destinacija. Da se imidž Beograda kao turističke destinacije popravlja, ukazuju i sve češće preporuke renomiranih svetskih portala upućene turistima da neizostavno posete Beograd. Ističe se živopisnost beogradskih četvtri, ljubaznost i gostoprimstvo njegovih žitelja, obilje gradskih dešavanja, kao i bogata ponuda restorana, kafića i noćnog provoda. A tu je naravno i ukusna tradicionalna kuhinja.

S obzirom na povećani priliv stranih turista, ali i domaćih gostiju, Beograd se u poslednje vreme potrudio da proširi svoje smeštajne kapacitete. Nekoliko godina unazad, obogaćena je ponuda hotelskog smeštaja. Izgrađeni su manji objekti u centralnim i poslovnim delovima grada, a otvaraju se i luksuzni hoteli poznatih svetskih lanaca.

stan-na-dan-apartmani-u-beogradu

apartman-sa-privatnim-parkingomU živoj atmosferi beogradskog turističkog razvoja, sve veći prostor i značajnije mesto zauzima i privatni apartmanski smeštaj. Gostima Beograda su u ponudi kompletno, funkcionalno i udobno opremljeni stanovi koji su po pravilu na najatraktivnijim gradskim lokacijama. Apartmani u Beogradu su pozicionirani ili u poslovnim delovima grada, u blizini važnih saobraćajnica, ili u strogom centru, u neposrednoj blizini istorijskih znamenitosti. Veoma često se iznajmljuju zajedno sa pripadajućim parking ili garažnim mestom, stoga su idealni za goste koji dolaze sopstvenim prevozom.

Ovakvi, često i vrlo luksuzni apartmani, se mogu iznajmiti na jedan ili više dana, sve shodno vrlo fleksibilnoj mogućnosti dogovora. Mnogi turisti rado prednost daju ovakvom vidu smeštaja u odnosu na tradicionalni hotelski, upravo zbog osećaja slobode i udobnosti koje on pruža, i to po povoljnim cenama. Naime, svaki apartman je predviđen za određeni maksimalni broj gostiju,  cena noćenja uglavnom se formira na osnovu njegove veličine i opremljenosti, pa često ne zavisi od broja osoba koje borave. Noćenje po osobi je stoga jeftinije ukoliko se popuni kapacitet apartmana.

Stan na dan apartmani u Beogradu pružaju osećaj komfora zahvaljujući udobnoj opremljenosti i visokim standardima higijene i čistoće. Gostima su tokom boravka na raspolaganju čišćenje apartmana, kao i redovna zamena posteljine i peškira. Kompletno opremljena kuhinjia omogućava samostalnu pripremu obroka, što mnogi turisti ističu kao veliku prednost apartmanskog smeštaja u odnosu na standardnu hotelsku sobu. Važno je istaći mogućnost dogovora prilikom rezervacije, jer se gostima izlazi u susret po mnogim pitanjima, kao što su vreme ulaska u apartman, transfera s aerodroma, potrebe da dečjim krevetom, mini barom, itd.

Smeštaj po principu „stan na dan“ je sve omiljeniji vid boravka, postajući ravnopravan konkurent klasičnim hotelima. Zaposleni u ovoj branši se svakodnevno trude da izađu u susret svojim gostima i njihovim potrebama, budu im na raspolaganju, kako bi im boravak u Beogradu bio što lepši i udobniji, sa željom i nadom da će zadovoljni gosti opet vratiti i sledeći put izabrati baš njihove apartmane prilikom posete našem gradu.

Široka ponuda kvalitetnih apartmana. 

nocenje-u-beogradu

 

 

Kafana je ugostiteljski objekat tipičan za naše područje. To je balkanski pab ili bistro, prvobitno nastao u Osmanlijskom carstvu kao mesto gde se pila kafa, da bi se potom raširio i odomaćio na Balkanu postavši neraskidivi deo ovdašnjeg mentaliteta i duha. Hronike beleže da je prva beogradska kafana otvorena još 1522. na Dorćolu.

Za stanovnike Srbije i Beograda, kafane su oduvek bile središte društvenog, ekonomskog, političkog i kulturnog života. Tu se, u oblacima duvanskog dima, sedelo  do zore za stolovima s kariranim stolnjacima, uz muziku, obilje hrane i pića. Vodile su se žustre javne rasprave, držali politički govori i spletkarenja, prepričavala čaršijska ogovaranja, kovale zavere, stvarali umetnički pravci i rađale nove ideje. Danas su kafane sinonim pre svega za dobru zabavu u autentičnom ambijentu, uz tradicionalnu muziku, ukusnu hranu i raznovrsno piće. Naravno, i dalje su to mesta u kojima se raspravlja i o svim društvenim temama i događajima, kritikuje, dele saveti u tipičnom srpskom maniru sveznajućih stručnjaka u svim oblastima i sferama života.

Znakpitanja1Danas najstarija sačuvana beogradska kafana je čuvena kafana „Znak pitanja“, stara skoro 200 godina, smeštena na Kosančićevom vencu, jednom od najstarijih delova grada. U njenoj neposrednoj blizini su i Saborna crkva, Patrijaršija i  Konak Knjeginje Ljubice. Jedno od starih imena kafane je bilo „Kod Saborne crkve“, ali se ovaj naziv nije dugo zadržao jer je izazivao negodovanje crkvenih otaca koji su naziv smatrali uvredom za crkvu. Ime takođe nije bilo ni u skladu sa Uredbom o mehanama. U znak protesta ali i kao privremeno rešenje, tadašnji vlasnik je kafani dao ime „?“. Ovaj neobični i nesvakidašnji naziv se zadržao do današnjih dana. Posetioci ovde mogu uživati u autentičnom, očuvanom ambijentu tipične beogradske kuće s prve polovine 19. veka i doživeti atmosferu prave srpske kafane.

Svakako, svim gostima Beograda se preporučuje da obiđu i dožive poznatu beogradsku boemsku četvrt, Skadarliju. U ovoj kaldrmisanoj ulici, u strogom centru grada, može se doživeti stari Beograd, s početka 20. veka. Skadarlija je oduvek bila stecište boemskog života, umetnika, glumaca, pesnika, pisaca i slikara koji su ovde živeli ili provodili dane i noći. Danas su u ovoj živoj četrvti nanizani poznati i posećeni beogradski restorani i kafane, prepuni turista i domaćih gostiju tokom čitave godine. Najstarija kafana Skadarlije je „Tri šešira“, otvorena polovinom 19. veka u zgradi u kojoj je prethodno bila šeširdžijska radionica sa tri plehana šešira iznad ulaznih vrata, koji su tu ostali do današnjih dana. Druga poznata mesta u beogradskoj boemskoj četrvti su i „Dva jelena“, „Velika Skadarlija“, „Dva bela goluba“, „Zlatni bokal“, „Ima dana“…

Posetite beogradske kafane, upoznajte se sa starogradskom muzikom, probajte ukusne tradicionalne specijalitete srpske kuhinje, kušajte domaća vina i rakije, i nadasve lično osetite i doživite atmosferu koju ovdašnje stanovništvo jednostavno zove „kafanska“. I tom jednom jedinom  rečju sve su  rekli.

Beograd…

Par-reci-o-Beogradu

Glavni grad Srbije,

poslovni i kulturni centar regiona.

 

Beograd je ekonomsko i poslovno čvorište države i središte kulturnih, obrazovnih i naučnih događanja regiona. Statistički podaci ukazuju da Beograd svake godine otvora svoja vrata sve većem  broju gostiju, iz zemlje i inostranstva. Glavni grad Srbije se sve češće preporučuje kao jedna od „skrivenih“ i još uvek nedovoljno istraženih destinacija Evrope. Svojom ponudom izaći u susret gostima različitih generacija i afiniteta, s obzirom na brojne kulturno-istorijske znamenitosti, muzeje, pozorišta, festivale, koncerte, ali i bogate i raznovrsne zabavne sadržaje, sportske događaje i živ noćni provod. Kao poslovni centar regiona, Beograd je domaćin i velikom broju poslovnih ljudi, predstavnika domaćih i stranih kompanija, čija predstavništva su u našem glavnom gradu. Takođe, kongresi, simpozijumi, biznis forumi i sajmovi su deo svakodnevnog poslovnog života Beograda.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-belgrade-city-capital-serbia-located-confluence-sava-danube-image49431598

Beograd će svoje goste veoma brzo osvojiti ljubaznošću, srdačnošću, gostoprimljivošću i toplinom svojih žitelja. Spremnost da pomognu pridošlici, posavetuju ga šta da vidi, gde dobro da pojede i popije, kako  da se snađe u „džungli“ gradskog prevoza i spletu strmih ulica, odlika su Beograđana. Posetilac će, takođe, odmah primetiti živost glavnog grada Srbije. Ulicama šireg centra čitavog dana je prometno, s dosta žamora i graje.

Provod u Beogradu

U kafićima, restoranima, letnjim baštama vri kao u košnici tokom čitavog dana, da bi se druženje i provod uveče preselili u noćne klubove, na splavove i naravno u kafane, stecišta posebnog duha Srbije i Beograda. Provod uz muziku svih stilova i za svačiji ukus, uz obilje jake hrane i žestokih pića, može potrajati  do jutra i buđenja novog dana.

Kada ste gost Beograda, ponašajte se kao Beograđanin, pa nakon burnog noćnog izlaska, s prvim zracima sunca, uđite u prvu pekaru na vruć burek. I imajte na umu reči Duška Radovića, jednog od najvoljenijih Beograđana i simbola duha našega grada, koji je jednom rekao: „Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još necemu, bilo bi neskromno.“